CHP’Lİ SEÇMEN MUHARREM İNCE’Yİ Mİ BEKLİYOR

CHP’Lİ SEÇMEN MUHARREM İNCE’Yİ Mİ BEKLİYOR

 

1995-2007

İlk olarak 1995 seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi tarafından Yalova'dan ikinci sırada aday gösterilse de, o seçimde CHP'nin Yalova'dan vekil çıkaramamasıyla meclise giremedi. 1998'de 33 yaşındayken CHP'nin Yalova il başkanı seçildi. 1999 seçimleri sürecinde yerel Haberci gazetesinde "Çalakalem" başlığıyla köşe yazıları yazdı.

 

2002 seçimlerinde CHP Yalova milletvekili olarak meclise girdi. İlk döneminde, Deniz Baykal'ın liderliğine karşı muhalefet gösterip, 2004'te olağanüstü kurultay düzenlenmesine dair bir deklarasyon imzaladı. Bununla beraber, aralarında Erdoğan Kaplan, Mehmet Nuri Saygun ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun da bulunduğu "30'lar hareketi" olarak bilinen bu grubun ikinci bildirisine Yalova Milletvekili Muharrem İnce ve Tekirdağ Milletvekili Erdoğan Kaplan muhaliflerden koparak imza atmadı. "30'lar hareketi" “28'ler hareketi”ne dönüştü. CHP'nin İktidar Yürüyüşü" başlıklı yapılan açıklama "Hareket"in sözcüsü CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet Kesimoğlu tarafından okundu.

 

2007-2018

4 dönem üst üste yani 2007’den 2011’e kadar CHP Yalova milletvekili olarak meclise giren İnce, 24'üncü dönemde Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) Türk Grubu üyesi oldu.

 

İnce, AK Parti'yi ve Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştiren konuşmalarıyla tanındı. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 25 Aralık 2009 tarihinde yaptığı ‘AK Parti hükümetinin çalışmalarını eleştirdiği 10 dakikalık konuşma’ sosyal medya üzerinden milyonlarca kişiye ulaştı, birçok gazete ve derginin internet sitesinde yüz bini aşkın yorum aldı.

 

18 Ağustos 2014 tarihinde grup başkanvekilliğinden istifa ederek yapılacak kurultayda genel başkanlığa aday olduğunu açıkladı. 177 delegenin imzasıyla genel başkanlığa aday oldu. 5 Eylül 2014'te yapılan CHP 18. olağanüstü kurultayında genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu 740 oy aldı fakat Muharrem İnce 415 oyda ikinci sırada kaldı.

 

Haziran 2015 ve Kasım 2015 genel seçimlerinde tekrar CHP Yalova milletvekili olarak meclise girdi. 19 Kasım 2015 tarihinde Olağanüstü Kurultay için 500 imza toplamış ancak yeterli imzaya ulaşamadığı için olağanüstü kurultay yapılmadı.

 

CUMHURBAŞKANLIĞI ADAYLIĞI

İnce, 4 Mayıs 2018'de partisi tarafından 2018 Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterildi. Bu süreçte, 45 gün içinde 75 ilde 107 miting yaptı. Seçimde yüzde 30,64 oy oranına ulaşarak en yüksek ikinci oy alan aday oldu.

 

2019'DAN GÜNÜMÜZE

11 Eylül 2019'da verdiği mülakatta, bir sonraki Cumhurbaşkanlığı seçiminde de aday olacağını açıkladı. Sözcü gazetesi yazarı Rahmi Turan, 20 Kasım 2019 tarihli köşe yazısında CHP'li bir siyasetçinin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne giderek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüğünü belirterek, üç gün sonra bu ismin İnce olduğunu iddia etti; İnce iddiayı reddederken Turan özür diledi.

 

22 Mayıs 2010’da Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı seçildiği günden bugüne 9 seçim kaybedip, normalde CHP’nin tek başına kazanması gereken 2023 seçimlerini Millet İttifakı’na rağmen çok zor olduğunu dolaylı olarak ortaya koyan İnce, Kılıçdaroğlu’na yönelik: “Dostlarla birlikte iktidara geleceğini” söylüyor. Kendi partisindeki dostları unutmuş olan Kılıçdaroğlu mu dostlarıyla iktidar olacakmış? Uzak dostlarına bakacağına, partideki dostlarına el atmalı. Bu haliyle CHP umut olamıyor”, dedi.

 

Cumhuriyet Halk Partisi’nin 1923’de kuruluşundan sonra ideolojisinin ne kadar değiştiği uzun süre tartışıldı. Muharrem İnce bu soruların cevabını aramak için “Memleket Hareketi” adı altında birçok şehir, kasaba ve köyleri gezmeye devam ediyor. Yaptığı gezileri gözlem olarak aktaran İnce: “Bu muhalefetle de bu iktidarla da olmuyor, olmayacak!” teşhisini koyarak neden parti kurması gerektiğine şu sözlerinle açıklık getirdi:

“Menemen Belediye Başkanı, 20 yıldır belediye başkanıydı. Aday yapmadınız. Niye? Muhalif diye. İşte yerine getirdiniz, rezil oldunuz. Oysa geçmişte eski belediye başkanı Tahir Şahin hiç unutmuyorum Deniz Baykal döneminde genel merkezin kapısına gelip kırmızı kart göstermişti. Sonra 2009 yılında adaylık söz konusu olduğunda Genel Merkezi o kadar sert eleştiren Tahir Şahin’i yeniden aday yapmıştı CHP yönetimi. Sağduyu vardı partide. Kazanmaya bakıyorlardı; oysa şimdi bir militan anlayış içerisinde CHP yönetimi. Onlardan değilseniz, onları desteklemiyorsanız belediye meclis üyesi yapmazlar sizi.”, dedi.

Çok haklı. CHP bunu Muharrem İnce’yi destekliyor, tekrar seçilmesin, bize muhalif lazım değil diye Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Kesimoğlu’nu aday göstermeyerek yapmadı mı? İnce’yi destekleyen Tekirdağ Belediye Başkanlarının ayağını kaydırmak için Faik Öztrak, türlü yollar aramadı mı? CHP'nin son kurultayında partinin öz evladı diye lanse edilen Muharrem İnce tuvalet kapılarına yakın oturtulurken ‘Kılıçdaroğlu'nun maaşlı danışmanı Recep Cengiz protokolde en ön sırada’ yer almadı mı? Parti içinde İnce’yi desteklerseniz aforoz edilir, belediye ve kurumlarında çalışan çoluğunuz, çocuğunuz işsiz kalır, ayağınızı denk alın korkusu oluşturulmadı mı? İl, ilçe örgütlerinden hangisi genel merkezin paylaşımlarının dışında kendi bölgelerini temsil eden siyasi yada ekonomik açıklamalarda bulunup dernek, oda, Stk larla, iş verenle bir araya gelebiliyor?, hiçbiri! Tamam, bunları CHP yapamadı ama CHP’den istifa edenlere, uzaklaşanlara sosyal demokrat yönetimlere sahip olmayı bekleyip te hiç sandığa gitmeyen geniş kitlelere, kararsızlara Muharrem İnce nasıl cevap verecek. CHP’nin % 25, 26’ları geçmeyen aldığı oy oranlarının arkasında bu beklenti yok mu?

 

GEÇMİŞTEN DERS ALAN OLUR MU

Tıpkı 1970’li yıllarda Bülent Ecevit’in başlattığı “sosyal demokrat” hareketi ile partilinin, vatandaşın yanında yer alıp onların ‘şimdilerde olmayan sadece seçimden seçime oy verme demokrasisi ile olmadığını, aynı zamanda partili ve vatandaşın sunduğu alternatifleri, önerileri, bulunan çözümleri aktif katılımla anlatmasını istedi. Kahvelerde, iş yerlerinde, evlerinde, köylerinde kendi sorunlarını tartışmalarına, seçim dışında da sorunlarını dile getirmelerinin önünü açıp, gerek düşünce, gerek çözüm üreterek siyasete katılmak isteyenlere yer verileceğini, onları herkesle eşit sayacağını, artık kimsenin sosyal konumundan dolayı üstünlüğü olmadığını gösterdi.

 

Vay be, ne kadar zor şeyler bunlar diyeceksiniz ama emin olun, Ecevit’in ben bunları yapıp kazanacağım dediği zaman kaybedenler hep köşe başlarını tutup zor diyenler olmuştu.

 

Demokratik Sol Parti ve Deniz Baykal’ın da desteğini alarak kuracağı söylenen partiye CHP’den geçmesi beklenen 20 milletvekili ile mecliste grup kurma sorunu yaşamayacağı, birçok belediye başkanının, il ve ilçe örgütlerinin yanında yer alacağı iddia edilen İnce’nin Ocak ayı içinde önemli açılımlarla vatandaşın karşısına çıkacağı, bunun bir milat olacağı konuşuluyor.

 

 

Özer Enginler.

Yayınlanma Tarihi : 4/1/2021 03:40
Okunma Sayısı : 1252
reklam 1
  

TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI KİM OLSUN?


CÜNEYT YÜKSEL
CANDAN YÜCEER