TRAKYA’DA İKLİM DEĞİŞİMİNE ADAPTASYON (İKLİMTRAK) PROJESİ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin proje sahibi olduğu, Avrupa Birliği ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının ‘İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programı’ kapsamında desteklenen “CCAGP 088-TR21 Trakya Bölgesinde İklim Değişimine Uyum için Nötr Arazi Bozunumu (İklimTrak)” isimli projenin basına, ortaklarına ve iştirakçilerine tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.
Proje Sahibi Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN’in başkanlığında gerçekleşen tanıtım toplantısına, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat TAŞAN, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezen ARAT, Proje Ortakları Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay ÖCAL, Edirne İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla BAYAZIT, Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Yardımcısı Dr. Ulaş AY, Proje İştirakçileri Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Ali KİRACI, Edirne Tarımsal Araştırma Enstitüsü Temsilcisi Dr. İrfan ÖZTÜRK, Kırklareli Atatürk Toprak, Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Gürkan G. AVCI ve Projenin Koordinatörü olarak da Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Proje Ofisi Koordinatörü Prof. Dr. Fatih KONUKCU ile Üniversite ve Kurumlardan Proje personeli yanında ulusal ve yerel basınımızın temsilcileri katıldı.
Rektör Prof. Dr. Mümin ŞAHİN konuşmasında iklim değişiminin ülkemizi de tehdit ettiğini, Üniversitenin ve özellikle Ziraat Fakültemizin ilgili bölümlerinde iklim değişimine uyum ile ilgili birçok çalışma ve projenin yürütüldüğünü, İklimTrak Projesi ile birlikte Kuraklık İzleme Merkezinin kurulmasına yönelik faaliyetlerin devam ettiğini belirtti. Rektör ŞAHİN son olarak proje ortakları, iştirakçiler ve proje ekibine teşekkür etti ve başarılar diledi.
Tekirdağ, Edirne Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürleri, projede ortak olarak yer almaktan memnuniyet duyduklarını ifade ederek tarımsal üretim ve gıda güvencesi açısından önemli bir yeri olan Trakya Bölgesi için iklim değişimi ile ilgili Bakanlık bünyesinde yürütülen projeler ve kurumun faaliyetlerinden bahsettiler. Bölge Araştırma Enstitülerinin Müdürleri de bölgede yapılan araştırma çalışmalarına değindiler ve projeye iştirakçi olarak memnuniyetle katkı sağlayacaklarını ifade ettiler.
18 ay boyunca sürecek ve toplam bütçesi 346.573,00 Avro olan Proje’nin toplantıda tanıtımını gerçekleştiren Proje Koordinatörü Prof. Dr. Fatih KONUKCU ise konuşmasında özetle şu bilgileri verdi:
“Her yıl 9 milyon insan açlıktan ölmektedir. Gıda güvencesi için tarımsal üretimin 2050 yılına kadar %60 artırılması gerekmektedir. Ancak iklim değişimi bu hedefin önünde çok büyük bir engeldir. ‘İklimde Duyarlı Tarım’ konseptine göre, tarımsal üretimin sürdürülebilir bir şekilde artırılması, iklim değişimine uyumun sağlanması ve aynı anda iklim değişiminin de önlemesi gerekmektedir. Birleşmiş Milletler 2023 Tarım Raporuna göre, dünyadaki tarım topraklarının %35’i tahrip olmuş (verim potansiyelini bir dereceye kadar kaybetmiş), 2050’de ise %90’ının tahrip olacağı öngörülmektedir.”
“Sanayisi, tarımsal üretimi, ticari potansiyeli ve lojistik merkezi olması nedeniyle Trakya Bölgesi Türkiye’nin en önemli cazibe merkezlerinden birisidir. Yapılan çalışmalar değerlendirildiğinde, Trakya Bölgesinde tarımın önemi daha da artacak, Türkiye’nin gıda güvencesi açısından kilit bölgesi haline gelecektir. Ancak iklim değişikliği, özellikle uzun dönemli kuraklıklar ve aşırı yağışlar yanında pestisit, kimyasal gübre gibi yoğun girdi kullanımı, uygun olmayan tarım teknikleri ile şehirleşme, nüfus artışı göçler, yanlış arazi kullanımı gibi tarım üzerindeki sosyoekonomik baskı, erozyon, aşırı otlatma, organik madde azlığı gibi problemler tarım arazilerinin bozunumunu hızlandırmakta verim potansiyelini düşürmektedir.”
“Devam eden arazi bozunumu, agroekolojik sistemlerin iklim değişikliğine karşı savunmasızlığını artırmakta, uyum çalışmalarını da boşa çıkarmaktadır. Bu nedenle; hem iklim değişikliğine karşı uyum faaliyetlerinde hem de iklim değişikliğini önlemede arazi bozunumunun belirlenmesi ve nötr arazi bozunum stratejilerinin geliştirilmesi gerekir.”
Prof. Dr. Fatih KONUKCU, İklimTrak Projesinin amaçlarını şöyle söyledi:
- UNDP/FAO (2015) Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin SDG 15. Maddesi (çölleşmeyle mücadele etmek ve arazi bozulumunu durdurmak ve tersine çevirmek ve biyolojik çeşitlilik kaybını durdurmak...) ile uyumlu olarak tarım arazilerinin bozumunun önlenmesi ve restorasyonunun sağlanması,
- Nötr arazi bozunumu stratejileri ile ilgili veriler yanında iklim değişikliği eylem planları için gerekli tüm verilerin entegrasyonu,
- Karar destek sistemlerinin oluşturulması,
- Kurumsal işbirliği ve kapasite artırımı yoluyla Trakya Bölgesi tarımında iklim değişikliğine karşı uyum çalışmaların tamamlanmasıdır.
Prof. Dr. Fatih KONUKCU, İklimTrak Projesi tamamlandığında elde edilecek çıktıları ise şöyle açıkladı:
- Web GIS ortamında, iklim değişikliği eylem planlarında gerekli olabilecek tüm verilerin yer aldığı entegre veritabanı,
- Çiftçilerin cep telefonlarına indirebilecekleri uygulamada arazilerinin tahribat durumlarını görmelerini sağlayacak ve restorasyon için tedbirler önerecek bir yazılım,
- Proje iştirakçisi T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Tarımsal Çevre ve Doğal Kaynakları Koruma Daire Başkanlığı aracılığı ile Bakanlığa sunulacak “TR21 Trakya Tarımının İklim değişikliğine Uyum Eylem Planı 2025-2050”,
- “TR21 Trakya Bölgesinde İklim Akıllı Tarımsal Üretim” başlıklı minimum 200 sayfa online kitap,
- Bölgede tarım ile ilgili tüm kurum ve kuruluşlar arası işbirliği,
- Eğitilmiş en az 100 teknik personel, 700 önder çiftçi,
- Çiftçiler başta olmak üzere tarım sektörünün paydaş olduğu toplumun her katmanında oluşturulan farkındalık.
Okunma Sayısı : 376