AŞEVİ OLMAYAN BÜYÜKŞEHİR TEKİRDAĞ
Tekirdağ’da aşevi 3 ilçede var. Çorlu, Çerkezköy ve Süleymanpaşa. Doğal afet olduğunda biraz yardımla kendi sınırları içinde yaşayan vatandaşların sıcak yemek ihtiyaçlarını karşılayabilir. Örneğin, Süleymanpaşa Belediyesi hiç yardım almadan bu yönde çok mesafe kat etti. Her gün ortalama 1.500 kişinin evine ulaştırılan 4 kap sıcak yemekle sahada. Pandemi ortamını doğal afet sayarak alınan kararla daha fazla haneye ulaşmaya çalışıyorlar. Bunu aşevi olan diğer belediyeler de yapıyor. Amaçları ortak. Aşevi hizmeti ile olağan ve olağanüstü durumlarda ihtiyaç sahiplerinin temel gıda gereksinimlerini karşılamak.
Ankara, İstanbul, İzmir, Eskişehir, Mersin vs gibi koskoca büyükşehir belediyelerinin bir aş evi olmasaydı ne kadar ayıp olurdu değil mi?..
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Covid-19 nedeniyle evde karantinada olan ve gıda temininde zorlanan tüm vatandaşlarımızın kahvaltı ve akşam yemeklerini karşılamaya başlıyoruz.” dedi, Korona salgınında sıkıntıya düşen ailelerin yiyecek ihtiyaçlarını karşılamaya başladı. “İhtiyaç halinde 0530 010 07 50 numaralı hattımızdan bize ulaşabilirsiniz. Dayanışmayla iyileşeceğiz.” de dedi.
Mesela, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Pandemi süreci ile ilgili hemen bir Kriz Masası kurmuş. Verilen sıcak yemeğin dışında Halk Ekmek, Halk Süt, Halk Yumurta ile vatandaşın karnını doyuruyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, “Burada her gece kazan kaynıyor.” Dediği gibi, “Lojistik Destek Merkezi'miz talep eden ilçe belediyelerinin aşevlerine her gün sıcak yemek hazırlayıp, göndermeye devam ediyoruz. Belediyemiz, erzak kolisi, bebek maması, süt ve et gibi yardımlarda da bulunuyor.”
Fazla uzatmayacağım.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin ne yazık ki bir aşevi yok. Büyükşehir belediyesi adına kurmak yada aşevi olmayan ilçelerde kurulmasına yardımcı olmak gibi bir niyeti de yok. Oysa Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın Sosyal Yardımlar Şube Müdürlüğü’nün yapması gereken görevleri arasında bulunan c) şıkkında şöyle açıklama yapılmış: “Muhtaç kişilere dağıtılmak üzere günlük sıcak yemek üretmek amacıyla, ihtiyaç oranında aşevi kurulması için gerekli çalışmaları yapmak, kurulan aşevlerinin çalışma yönetmeliklerini hazırlayarak onaylanması için teklifte bulunmak, çalışmalarını organize etmek, takip ve kontrolünü yapmak,” Gördünüz. C ) şıkkındaki aşevlerinin belediyece kurulması, aşevi olanlara gerekli desteğin verilmesi masal olarak kalmış.
Neden olmaz biliyormusunuz? Bu kurumu ciddiye alan olmamış. Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’nı vekaleten İsa Karadağ yapıyor, Sosyal Yardımlar Şube Müdürlüğü’nü de vekaleten İsa Karadağ yapıyor. Böylesine önemli daire başkanlığına Kadir Albayrak, yapılması gereken hizmetleri ciddiye almadan laf olsun, dostlar alışverişte görsün diye bakıyor. 1, 2 tane mobil aşevi alıp göz boyama peşinde.
Ne yapmalı…
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, acil ve zaruri olanların dışında her türlü yatırımı durdurup ekonomisini vatandaşın önceliği olan aşevlerinin kurulmasına harcamalı. Paran mı bitti. Yatırım kredisi için İller Bankası orada. Dış borçlanma ile ilgili kredi veren kuruluşlar, bankalar sırada. Mesele, aşevleri kurmak, eli kulağında olası bir depremde vatandaşın kursağından geçen sıcak yemek ihtiyacını karşılamak değil mi? Yada pandemi ortamında işsiz ve çaresiz kalan ailelere sıcak yemek vermek değil mi?
Büyükşehir Belediye binasına şimdiye kadar harcanan ortalama 300 milyon gibi devasa bir para var. Gösteriş peşinde koşacağına, yapacak o kadar iş varken senin birinci önceliğin bu mu olmalıydı. Senin 1 genel sekreter, 4 sekreter yardımcın, 2 danışmanın TESKİ hariç 21 daire başkanın bir de temsil ettiğin siyasi partin var. İşe yara.
Özer ENGİNLER
Okunma Sayısı : 1804