'İŞTE BU' DENECEK HİÇBİR PROJESİ YOK
İŞTE BU DENECEK HİÇBİR PROJESİ YOK
2014’ten bu yana belediyecilik hizmetini ‘yaptığı rutin işlerle karıştıran’, her sabah 00.4’te kalktığı halde ne yaptığını bilmediği için akşama kadar anca uyanan, seçim propagandasını Kadir Abi şarkılarını çalarak yapan ama kendisine Kadir Abi denmesinden hoşlanmayan, yolsuzluk dosyalarının hesabını soracak diye basından köşe bucak kaçan birinden ne köy olur, nede kasaba… ama yine de…
“Tekirdağ tarihine adımı altın harflerle yazdıracağım” diyen Albayrak’ın bugüne kadar ‘İŞTE BU’ denecek hiçbir projesi yok. Yapsın da görelim diye hala beklemedeyiz. Yola asfalt attım diye sevinip, sosyal medya hesaplarından paylaşan hiçbir büyükşehir belediye başkanı görmedik ama ‘söz verdikleri projeleri hayata geçiren başkanlara bütün medyanın sahip çıktığına hep şahit olduk.’
Belediyecilik daire başkanlarını, müdürlerini atlayarak tek başına yapılmaz. “Vizyon sahibi imiş” etiketi, halkı yapılan projelerin içine çekmekle olur. Bakın, mesela; “Filosuna kattığı 20 tam elektrikli otobüsle çevreci ulaşım adına önemli bir adım atan, 20 otobüsü kendi ürettiği enerjiyle şarj eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, gerekli elektriğin tamamını atölyelerin çatılarına kurduğu güneş enerjisi santralinden karşılayarak 13 ayda 722 bin TL tasarruf sağladı.
Ayrıca, üretilen elektrik enerjisi ile 13 ayda toplam 2 bin 559 ton karbondioksit salımı engellendi. Bu değer 64 bin 175 ağacın bir günde filtreleyebileceği CO2 miktarına eşit durumda.”
Gördüğünüz gibi “Vizyon sahibi” etiketi kurum olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yapışmış.
TBB Başkanı Kadir Albayrak’ın 2014’te seçim kitapçığında yenilenebilir enerjiyle alakalı “BİYOGAZ tesislerinin kurulması desteklenecek” dediği, yapmadığı bir proje. Yine yenilenebilir enerjiyle alakalı pilot uygulama kapsamına alınacak köylerde hayvan dışkısından elde edilecek enerjiyle ‘direkt çiftçiye verilecek ekonomik desteği de içine alan bu proje de yapılmadı. İzmir Belediyesi enerji ihtiyacını atölyelerin çatılarına kurduğu güneş enerjisi santrallerinden karşılamış. Amaç, yenilenebilir enerji kaynaklarını için farkındalık oluşturmaksa ‘bu sadece elektrikle çalışan otobüslerde değil aynı zamanda, şikayet edilen enerji maliyeti nedeniyle halka pahalı verilen su fiyatlarından da güneş enerjisi santralleri kurarak kurtulmak mümkün.’
Ayrıca, yeni yapılan Tekirdağ Büyükşehir Belediye binasına, kültür merkezi vs… gibi yerlerin çatısına konacak güneş enerjisi santralleri ile kurumun klimasından ısıtılmasına, sıcak sudan, soğuk suyuna, bilgisayarlardan internet hizmetlerine varana kadar her türlü enerjisini sağlamak ta mümkün. Vizyon meselesine gelince, Tekirdağ’da yenilenebilir enerjiye yönelik ısı pompası kullanarak elde edilen enerjiyle Saray Belediye binasına ilk hizmeti getiren eski belediye başkanı Nazmi Çoban’dır.
Özer ENGİNLER
Okunma Sayısı : 1715