TESKİ’NİN BORCUNU VATANDAŞ MI ÖDEYECEK

Su fiyatlarının geliri düşük aileleri zorladığı illerin başında halkına pahalı su içiren Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi geliyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın göz yumduğu usulüne uygun olmayan su faturaları vatandaşın cebini yaktığı gibi, ödenemeyen/ödenmeyen faturalar daha önceki dönemlerde olduğu gibi TESKİ’nin alacaklar hanesinde yerini kabararak alıyor.
Peki, 4 TL civarında gösterilen suyun tonu faturalara tanzim edildiğinde nasıl oluyor da yüksek meblağlara ulaşıyor. Vatandaş kendi su faturasında kendisine yansıyan ücretlendirmeden suyun tonunu kaç TL’ye kullandığını nasıl hesaplar?
Aslında çok basit. Kaç ton su harcadığınızı ödenmesi gereken paraya bölün, çıkan sonuç harcadığınız suyunun tonunun size söylenen rakkamlara gelip gelmediğini gösterir. Faturanızı elinize alıp yukarda bahsedilen işlemi yaptığınızda Albayrak’ın suya indirim sözünün diğer verdiği sözlerde olduğu gibi yalan çıktığını, tam aksine gizli ve çaktırmadan yapılan hesaplarla vatandaşın cebindeki paranın usulsüz olarak yer değiştirdiğini görürsünüz.
Şöyle ki; Faturanıza yansıyan ücreti suyun ton alarak size kaç TL’ye mal olduğunu gösterdik. Elinize faturayı tekrar alın ve mesela 16 ton su kullanmışsanız su kullanma miktarını 1. Kademe de 11, 33 Metre küp olarak aşmış, size normalde gelmesi gereken 41, 92 TL ise bir de harcadığınız suyun yarısı kadar da atık su bedeli olan 20, 96 TL olarak üstüne biner ve toplandığınızda 62, 88 TL hanenize yazılır. Bitmedi, kullandığınız suyun tonuna göre faturanızda 2. Kademeye düşen 4, 67 Metre küp daha var. 10 tonu aştığınız için bu da size 24, 33 TL olarak yansır. Bunun da atık su bedeli 12, 14 TL olur. Atıksu bedeli ile toplandığında buraya kadar size yansıyan fatura 99, 35 TL’ye yükselir. Bitti mi?, bitmedi! Bu seferde faturaya 4, 44 TL bakım bedeli, KDV’si ile birlikte eklendiğin de fatura 112, 54 TL olur. Yine bitmedi!, bunun da üstüne daha eklenecek katı atık toplama bedelleri var. İlçe Belediyesi Katı Atık Toplama Bedeli 17, 60 TL. Büyükşehir Bel Katı Atık Bertaraf Bedeli 6, 40 TL. Çevre Temizlik Vergisi 8, 00 TL. KDV 4, 32 TL. Hepsinin toplamı 36, 32 TL eder. 41, 92 TL’lik fatura şu an 148, 86 TL oldu. Burada da hesabı kendilerinden yana yuvarlayıp toplam ödenecek faturayı 149 TL ye denk getirmişler.
Çöpleri toplayan Süleymanpaşa Belediyesi, aldığı Katı Atık Toplama Bedeli gayet normal ama Büyükşehir Belediyesi’nin Katı Atık Bertaraf Tesisi olmadığı halde bunu varmış gibi gösterip te vatandaştan karşılığı olmayan bir ücret almasının kanunlar karşısında yeri var mı? Hem Katı Atık Bertarafı adı altında haybeye para alıp aynı zamanda Çevre Temizlik Vergisi almak ta ne oluyor? Bakım Bedeli olarak faturaya yansıtılan ücretten vatandaşa ne. Sen o hizmeti kapıya kadar götürmekten sorumlu değilmisin, senin çatlağın, palağın yada borulardan kaynaklanan su kaybı ile tahsil etmediğin/edemediğin alacaklarından bana ne! Su kullanım bedeli 20 tona çıkartıldı bilinirken siz hala özellikle bu pandemi ortamında sıkıntıya düşen vatandaşa 10 ton suyun üstü geçilirse seni 2. Kademeye geçirir, ocağına incir ağacı dikerim ne demek? Sudan birkaç kaç kalemden fazla para kazanıp, vatandaşın karşısına gülücüklerle çıkmak olur mu?
Geçenlerde internet üstünden tv programı yaptığını zanneden bir gazete sahibini ‘Kadir Albayrak’ı öven program yaptığı sırada’ yayına mesaj atan Ayhan Yersiz, “Kadir albayrak’ı temizlemeye uğraşma, neden gazeteciler sorunların üstüne gitmiyor, hangi gazetecilerin büyükşehir de çoluğu, çocuğu, akrabaları var da ses çıkartamıyor…” diye yazacak olmuş, vay sen misin bunu diyen. Bu soruyu yönelten benim en değerli, saygı duyduğum, dürüstlüğünü Kadir Albayrak dahil herkesin bildiği Arnavut Ayhan’ı programda Ağzı köpüre, köpüre “ama onlar vasıflı” diyerek cevap hakkı tanımadan aklı sıra sindirmeye kalkmış. Ama nerden bilsin bizim Arnavut Ayhan kardeşimle beraber “Bizim Gazete” yi birlikte yürüttüğümüzü. Nereden bilsin, TESKİ’nin hatalarını gazetecilik yaparak eksiksiz olarak yazıp çizdiklerimizle düzelttirdiğimizi, kuruluşunda önemli katkıları olduğunu. Ayrıca şu unutulmamalı ki biz, kimlerin hangi aşamalardan sonra hangi kurumlarda nasıl yer aldığını siyasetinden ihalesine kadar çok iyi biliyoruz.
İstersen bir dene.
Özer ENGİNLER
Okunma Sayısı : 2108
